Ενεργοποίηση του σπόρου όπως ακριβώς εφαρμόζεται και στην διαδικασία παραγωγής του Άθερμου Ωμού ταχινιού ΣΑΜΥΘΟΣ.
Θερμαίνεται ο σουσαμόσπορος στους 65οC και δουλεύεται η σουσαμόπαστα σε μέτριο θερμικό φορτίο (40-42οC) ώστε να διατηρήσει το 65 με 70% των βιταμινών που έχει το άθερμο ωμό ταχίνι μας.
Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται κατά την μεταποίηση του σπόρου είναι δικιάς μας σχεδίασης και μοναδικά με σκοπό να υπάρχει συνεχής έλεγχος των οργανοληπτικών και θρεπτικών στοιχείων της σουσαμόμαζας στο σύνολο του μεγέθους της.
Λόγω των παραπάνω, αφενός, ο σπόρος διατηρεί μεγάλο μέρος της σχετικής του υγρασίας, αφετέρου έχουμε την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση του ελαίου του. Η εν λόγω διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε ένα ταχίνι με υψηλή ρευστότητα, γεμάτη γεύση και τα αρώματα καβουρντισμένου σουσαμιού με νότες φιστικιού και φουντουκιού να κυριαρχούν στην επίγευσή του.